De behandeling

Het is twee uur ’s nachts. Je ligt al een paar uur in je bed maar slaapt nog steeds niet. En dat terwijl je morgen een belangrijke toets hebt die je goed moet maken. Je ziet de seconden wegtikken. Een uur later lig je nog steeds naar het plafond te staren. Nog maar een paar uur tot je wekker gaat. Voor de zoveelste keer draai je je om…

Herkenbaar?
Herken je dit en maak je dit regelmatig mee? Of word je vaak ’s nachts wakker en kun je dan niet meer verder slapen? Dan heb je misschien last van insomnie oftewel slapeloosheid. Slapeloosheid kan heel vervelend zijn en nadelige gevolgen hebben voor je functioneren overdag. Gelukkig is er wel iets aan te doen.

Online of in een groep
Aan de Universiteit van Amsterdam hebben wij een programma ontwikkeld voor de behandeling van slaapproblemen bij jongeren. Dit programma is erop gericht om slechte slaapgewoontes (gedrag) en gedachten (cognities) over slaap te veranderen. Het programma kan worden gevolgd via internet, of via groepstherapie bij het academisch behandelcentrum voor Ouder en Kind UvA minds. Beide programma’s duren zes weken. In de programma’s krijg je elke week opdrachten die je uit moet voeren. Als je het programma via internet volgt krijg je toegang tot het afgeschermde gedeelte van deze site waar je de verschillende opdrachten kunt maken. Je vult gedurende je hele behandeling slaapdagboekjes in zodat jij zelf en de slaaptherapeut in de gaten kunnen houden hoe je vooruit gaat.

Vergelijking
Uiteraard willen we graag onderzoeken hoe goed deze programma’s werken. Daartoe vergelijken we de jongeren die het programma via internet volgen met de jongeren die het programma in een groep volgen. Deze beide groepen vergelijken we weer met jongeren die nog geen slaapprogramma volgen, maar op een wachtlijst staan.

Wil je meer weten over het onderzoek en wat deelname aan het slaapprogramma inhoudt? Lees dan verder onder 'Het onderzoek'.