Slaapproblemen

Iedereen maakt het wel eens mee: een nacht slecht slapen. Je moet elke dag vroeg op om op tijd school te zijn, of je hebt een feestje gehad en moet de volgende dag vroeg werken. Dat hoeft nog geen slaapprobleem te zijn: even lekker lang uitslapen en je bent weer helemaal bij de les!

Nu kan het ook gebeuren dat je vaker ’s ochtends opstaat met het gevoel geen oog dicht te hebben gedaan, terwijl je toch best lang in bed hebt gelegen. Sommige mensen, jong en oud, liggen een paar keer per week de halve nacht wakker, terwijl ze wél moe zijn en maar al te graag zouden willen slapen. Dan kan er sprake zijn van een slaapprobleem.

Jongeren en slaapproblemen

Uit onderzoek blijkt dat 11 tot 25% van de jongeren last heeft van problemen met slapen. Deze slaapproblemen kunnen heel verschillend zijn. Zo kun je moeite hebben met in slaap vallen, vaak wakker worden, of heel vroeg wakker worden en dan niet meer verder kunnen slapen. Ook kun je last hebben van slaapwandelen of nachtmerries. Een enkeling slaapt juist weer te veel. Vaak zijn deze problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Als je echter al langer slecht slaapt, is dit hét moment om er iets aan te doen!

Lees verder »