Normale slaap

Wist je dat je ongeveer een derde van je leven slapend doorbrengt? Dat is niet voor niets. Een goede slaap is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Dit komt door de verschillende functies van slaap. Ten eerste heeft slaap een herstelfunctie. Door slapen komen je lichaam en hersenen weer tot rust. Ten tweede vult slaap je energievoorraad aan. Ten derde zorgt slaap ervoor dat je de dingen die je overdag meemaakt beter leert en onthoudt. Tot slot zorgt slaap ervoor dat je groeit.

Slaapfasen
Slaap bestaat uit verschillende fasen die elkaar in een cyclus opvolgen. Ten eerste is er onderscheid tussen REM-slaap en niet-REM-slaap (REM is de afkorting van Rapid Eye Movements of snelle oogbewegingen).

Niet-REM-slaap
De niet-REM-slaap bestaat uit vier verschillende fasen. De eerste fase vormt het begin van de slaap. Dit is de overgang van het wakker zijn naar het inslapen. Tijdens deze fase word je nog heel makkelijk wakker. Tijdens de tweede fase is sprake van lichte slaap. In de derde en vierde fase vindt de diepe slaap plaats. In deze fase word je meestal niet gemakkelijk wakker.

REM-slaap
Na de vierde fase volgt de REM-slaap. Dit wordt ook wel de ‘droomslaap’ genoemd, omdat je in deze fase droomt. In deze slaapfase maken je ogen snelle bewegingen, vandaar de naam Rapid Eye Movements-slaap.

Gedurende de nacht wisselen deze verschillende fasen elkaar af en vormen hiermee de slaapcyclus. In onderstaande grafiek zie je een schematische weergave van de uren van de slaap (van links naar rechts) en de verschillende slaapfasen (van boven naar beneden). Zoals je kunt zien, zijn de diepe slaapfasen in het begin van de slaapperiode langer en de REM-slaapfasen korter. In het tweede deel van de slaapperiode is dat net andersom.

Slaapstadia

De slaapcycli gedurende de nacht

Iedereen is anders
Uiteraard heeft niet iedereen evenveel slaap nodig. De een heeft gewoon meer behoefte aan slaap dan de ander. Bovendien lijken jongeren minder last te hebben van een nacht slecht slapen dan volwassenen. Toch hebben jongeren juist meer behoefte aan slaap dan volwassenen, meer zelfs dan de meeste mensen denken. Hoe zit dat?

Lees verder...